Circuit op Mettet - Jules Tacheny

Onze piloten en ambassadeurs

Het circuit is trots om verschillende Belgische piloten te ondersteunen en hen te helpen om hun dromen te realiseren. Hieronder vindt u de voorstelling van onze piloten en ambassadeurs alsook de Belgian Motorcycle Academy en het Black Knights Junior Team.

 

Xavier Siméon

Piloot

De leider van de Zelos-roedel. In zijn 17-jarige carrière reed de Brusselaar, die geboren werd op 31 augustus 1989, met allerlei soorten motoren en stapelde het aantal titels en overwinningen op. Op zijn zeventiende werd hij Europees kampioen in de Superstock 600. Drie jaar later werd hij wereldkampioen in de Superstock 1000. In 2010 reed Xavier in het wereldkampioenschap Moto2. Hij maakte 8 seizoenen vol en won de Grote Prijs van Duitsland in 2015, in een seizoen waarin hij zevende werd in de WK-eindstand. Die prestatie opende voor hem de deur naar de MotoGP. In 2019 was Siméon één van de pioniers die startten in het eerste wereldkampioenschap MotoE. Hij behaalde er zes podia en een zesde plaats in de WK-eindstand. Van daaruit ging het naar het WK endurance, het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière met twee wereldtitels en overwinningen in de 24u van Le Mans en in de Bol d’Or. In 2022 gaat Xavier op jacht naar een derde opeenvolgende wereldtitel in het WK endurance.

Barry Baltus

Piloot

Barry Baltus is de rijzende ster van de Belgische motorwereld. Baltus werd geboren op 3 mei 2004 en werkte zich pijlsnel op tot in de Moto2, waar hij dit jaar zijn tweede seizoen zal beslechten. Zijn uitzonderlijke vaardigheden op twee wielen werden al op heel jonge leeftijd duidelijk : « Mijn vader had me gezegd dat als ik zonder zijwieltjes kon fietsen, ik een motor zou krijgen, en enkele maanden later moest hij zijn belofte al nakomen. » Barry leerde zichzelf motorcrossen in de tuin. Op z’n achtste maakte hij zijn wedstrijddebuut op circuit en toen hij twaalf jaar was stond hij aan de start van het CEV-kampioenschap pre-Moto3. De Luikenaar is niet alleen snel op het circuit, ook zijn carrière gaat met een rotvaart vooruit. In 2018 en 2019 streed Barry in de CEV Moto3, in de European Talent Cup waar hij een overwinning en een derde plaats in het eindklassement op zijn naam schreef en in de Red Bull Rookies Cup. In 2020 maakte Barry een grote sprong en ging hij racen in het wereldkampioenschap Moto3, het jaar daarna promoveerde hij meteen naar de Moto2, waar hij minder nadeel ondervond van zijn grote gestalte. In 2022 start Barry aan zijn tweede seizoen in de voorkamer van de MotoGP. Na een leerrijk eerste seizoen waarin hij tot twee keer toe WK-punten wist te scoren, wil de Zelos-piloot dit jaar een vaste klant worden in de top-10.

Lorenz Luciano

Piloot en ambassadeur

Lorenz werd geboren op 5 augustus 2004 in La Louvière en is de zoon van een ralypiloot en een copilote. Toen hij drie jaar oud was, reed hij voor het eerst met een quad en twee jaar later nam hij deel aan zijn eerste motorcrosswedstrijd, maar dat beviel hem niet helemaal. Als grote fan van Fred Fiorentino was Lorenz eerder aangetrokken tot het circuit. In 2013 reed hij zijn eerste rondjes op een Minimoto en klom al snel op het podium van het Belgisch kampioenschap. De jonge Henegouwer richtte vervolgens zijn pijlen op het Frans kampioenschap Pre-Moto3 en stroomde daarna door naar de Northern Talent Cup, waar hij zowel in 2020 als in 2021 vice-kampioen werd met vijf overwinningen. Die prestatie leverde hem de trofee voor Beloftevolle Jongere 2020 op, uitgereikt door de Belgische Motorrijdersbond, en zorgde ervoor dat hij door de promotor van het WK MotoGP geselecteerd werd voor de Red Bull Rookies Cup in 2022. De jonge Belg heeft een mooi seizoen in het verschiet, want hij zal dit jaar ook aantreden in de European Talent Cup, net zoals de Red Bull Rookies Cup een springplank naar het WK Moto3.

Camille Mazuin

Ambassadeur

Camille Mazuin werd geboren op 16 december 1999 en begon op 14-jarige leeftijd met karting, om twee jaar later achter het stuur van een Golf TCR te kruipen. De Naamse was meteen enthousiast en wilde snel progressie maken, tot Jean-François Hemroulle haar aanraadde om ervaring te gaan opdoen in de VW Fun Cup. Plichtsbewust als ze is, volgde Camille de goede raad van de VW-piloot op en vatte het VW Fun Cup kampioenschap aan aan de zijde van haar vader Michaël en haar broer Louis. Het familieteam boekte al snel uitstekende resultaten met een overwinning in hun klasse in 2020 – 2021. Camille Mazuin heeft zich ook geplaatst als één van de zes meisjes in de finale van het RACB-zitje en mocht al testen met een Mercedes AMG en een Audi R8 GT4. In 2022 komt ze aan de start van het BGDC-kampioenschap. Haar doel : kunnen leven van de autosport, zo veel mogelijk wagens besturen en competitief zijn in elke discipline. Camille Mazuin was ook een van de zes finalisten in het RACB-stuurwiel.

Emilien Allart

Ambassadeur

Emilien werd geboren op 25 januari 2008 en het minste wat je kan zeggen is dat hij over een stevige dosis doorzettingsvermogen en lef beschikt. Hij is de zoon van Benoît Allart, ex-coureur in de rally en bij de eenzitters, en verkondigde al op zijn zesde, na zijn eerste rondjes in een kart, dat hij racepiloot zou worden. In 2019 ontdekte hij de Kartcross en hij was op slag verkocht: « Ik hou enorm van de combinatie van de snelheid en het glijden. En bovendien zijn de motoren erg krachtig.» En het is duidelijk dat de jongeman uit Marche-en-Famenne veel talent heeft, na twee volledige seizoenen Kartcross won hij het Belgisch kampioenschap en het Nederlands kampioenschap bij de junioren. In 2022 start Emilien in het Frans kampioenschap. Als Ambassadeur van het circuit heeft hij de mogelijkheid om regelmatig te trainen op het circuit van Mettet en op die manier veel progressie te maken.

Kobe Pauwels

Ambassadeur

Kobe werd op 23 oktober 2004 geboren in Diest en is een uitstekende rallycrosser. Het begon allemaal op zijn tiende verjaardag, wanneer zijn grootvader hem voor het eerst meenam om te gaan karten.  Hij beoefende die discipline gedurende vier jaar en trad vervolgens in de voetsporen van zijn vader Koen, die rallycross reed. De jonge Brabander toont er meteen zijn kwaliteiten door in zijn eerste seizoen in 2019 meteen de titel van Belgisch kampioen bij de junioren te pakken. In de daaropvolgende seizoenen wordt hij respectievelijk vice-kampioen van België bij de volwassenen en vice-kampioen van Europa RX3 in 2021. Voor Kobe Pauwels is rallycross de meest complete discipline van de autosport. In 2022 mikt hij op de titel van Belgisch Cross Car kampioen. Zijn doel is ook Belgisch kampioen Cross Car te worden, en Europees kampioen of in RX3 te worden. Zijn twee idolen zijn Thierry Neuville en Johan Kristoffersson.

Roméo Fiorentino

Ambassadeur

Bij de Fiorentino’s zit motorrijden in het bloed. Na Frédéric, de enige Belgische piloot die de Superbiker van Mettet 4 keer wist te winnen, is er nu zijn zoon Roméo, geboren op 28 maart 2000 in La Louvière. Op zijn vijfde stapte hij op een QR50 crossertje en nam vervolgens deel aan de stages van de FiostarSchool van zijn papa. Op zijn zestiende stelde zijn vader hem voor om een Supermoto te proberen. Roméo ging de uitdaging aan en won meteen zijn eerste race in de categorie van de debutanten. Sindsdien rijgt hij de overwinningen aan elkaar. In de challenger categorie van het Frans kampioenschap, het Italiaanse kampioenschap, in het Open Belgisch kampioenschap  Euro-nationalen en in het Europees Kampioenschap dat hij in 2021 als zevende afsloot. In 2022 gaat Roméo Fiorentino van start in het Wereldkampioenschap Supermoto en in het Italiaans kampioenschap, met de bedoeling om voor de titel te strijden. Hij zal ook deelnemen aan de Superbiker van Mettet met de ambitie om de naam Fiorentino opnieuw op de lijst van winnaars te zetten.

Belgian Motocycle Academy

De Belgian Motorcycle Academy (BMA) werd begin 2020 opgericht met als doel om de piloten van morgen op te sporen, op te leiden en te begeleiden. Ze is gericht op beloftevolle jongeren, tussen 7 en 17 jaar, en biedt hun een opleiding van tenminste 20 dagen per jaar met een omkadering door gerenommeerde coaches zoals Stéphane Mertens en Fred Fiorentino. Alle verschillende racedisciplines komen aan bod, met uiteraard de pure snelheid, maar ook supermoto, cross, Dirt Track en trial, om zo de deelnemers alle facetten van motorracen bij te brengen. De BMA is erkend door Dorna en maakt officieel deel uit van het internationale Road to MotoGP programma.

Team Junior Black Knights

Dit is het nationale juniorenteam in de motorsport, zowel in pure snelheid als in supermoto. De twee piloten in de categorie snelheid zijn Noa Cuypers en Loris Dekkers, zij rijden in de Nothern Talent Cup. Voor de Supermoto bestaat het team uit Valentin Durand, Tom Rolin en Evan Gourmet. Zij rijden het Franse en Belgische kampioenschap. De leden van de Junior Black Knights komen allemaal voort uit de Belgian Motorcycle Academy.